Bästa böckerna just nu

Svenska dagbladet skrev en lista med de 15 bästa böckerna just nu. Och även om det inte var något direkt dåligt med valen så saknade jag ganska många. Så här är min egen lilla lista över de bästa böckerna just nu 🙂

 

En planet i mitt huvud – Sally Gardner
Det här är en helt fantastisk liten bok. Korta, snabba kapitel men med så mycket innehåll. Standish Treadwell kan knappt läsa eller skriva, han bor tillsammans med sin farfar i Zon 7. Landet styrs med järnhand av Möderneslandet. När Hector, Standish enda vän försvinner bestämmer han sig för att hitta honom. Samtidigt är förberedelserna i full gång för Möderneslandets propaganda fyllt jippo; månlandningen.

25522677

 

 

Asking for it – Louise O´Neill
Våldtäkt är ett tyvärr ständigt aktuellt ämne. I den här boken som utspelar sig i en liten stad i Irland vaknar Emma upp dagen efter en fest. Hela hennes kropp gör ont och hon minns ingenting. Men alla andra vet precis vad som hände pga fotografierna som cirkulerar. Jobbig läsning om ett jobbigt ämne men viktigt att såna här böcker skrivs.

25255576

Djupa ro – Lisa Bjärbo
Fem vänner växte upp tillsammans i lilla staden Ingelstad. Nu återvänder fyra av dom för att begrava sin vän Jonathan.

25716197

 

Uprooted – Naomi Novik
Underbar fantasy inspirerat av Polska folksagor. I byn vid som skogen där Agniezska bor kommer Draken var tionde år och tar en av byns flickor. Flickornas tas till Drakens slott och ingen vet vad som händer där, när tio år har gått lämnar flickan slottet och byn för alltid. Nu är det dags igen – Draken kommer ner och väljer ut flickan och det blir Agniezska.

22544764

Röta – Siri Pettersen
Andra delen i serien Korpringarna av Siri Pettersen. Hirka har lämnat Ymslanden och är i vår värld. Papperslös, rättslös och jagad och fast i en värld där Kraften är borta. Saknaden efter sitt hem växer starkare och fasan när hon inser vem hon är och hennes betydelse.

25442534

När hundarna kommer – Jessica Schiefauer
Ester och Isak är kära i varandra, så där hopplöst kära som man kan bli när man är ung. Men Isak har en brorsa som heter Anton. En bikaraktär i början men det som förändrar allt den där dagen då en pojke misshandlas till döds. Isak en mördare i familjen. Och sen kommer hundarna.

25228186

 

 

Skärvor av minnen – Laurie Halse Anderson
Den här boken handlar om Hayley och hennes pappa. De senaste fem åren har de aldrig levt på ett ställe längre än några månader. Pappans mardrömmar om sin tid som soldat i Irak och alkoholen han tar sin tillflykt till har alltid tagit över och de har flytt. Men nu, för första gången på många år, bor de i ett eget hus och Hayley går i skolan för första gången på mycket mycket länge. Kan hon kanske ha ett normalt liv trots allt eller kommer hennes liv raseras ytterligare en gång?

26002817

 Wolf by wolf – Ryan Graudin
I denna alternativhistoriska bok vann Tyskland och Japan Andra världskriget. Hitler och Hirohito har lagt större delen av världen under sig och regerar med skräck. Yael är en ung judisk flicka som överlevde koncentrationslägrens skräck, men med en ovanlig konsekvens. Under tiden i dödslägret utfördes experiment på henne som gör det möjligt för henne att byta skepnad. Varje år hålls tävlingar där deltagarna ska åka motorcykel från Berlin till Tokyo, vinnaren bjuds på en flärdfull fest där Hitler och Hirohito deltar. Yael som nu är medlem i motståndsrörelsen har ett uppdrag: ta identiteten av en av Tysklands bästa racerförare, vinn tävlingen och döda Hitler.

24807186

 

 

Shadowshaper – Daniel José Older
Sierra ser fram emot en ledig sommar med vänner och muralmåleri på Brooklyns hus. Hon börjar ana oråd när en zombie-liknande varelse upp visar sig på sommarens första fest. Hennes morfar som är nära koma börja säga “no importa” till henne om och om igen och när sedan muralmålningen håller håller på med börjar gråta, ja, då vet hon att det inte kommer bli en vanlig sommar.

22295304

 

 

 Komma fram – Rainbow Rowell
Georgie och hennes man älskar varandra men räcker det? Om två dagar ska de åka till hans föräldrar för att fira jul men på Georgies jobb förväntar man sig att hon ska jobba och hon ges chansen att förverkliga en dröm. Så mannen och barnen drar iväg utan henne och slutar svara i mobilen. Men när Georgie en kväll provar att ringa till Neals föräldrahem från telefonen i sitt gamla flickrum, svarar han plötsligt. Fast det är inte den vanliga Neal. Utan Neal från 20 år sedan. Här har hon en chans att rädda sitt äktenskap innan den ens har hänt.

25749347

 

Ett folk utan land – Melina Marchetta
Den är boken kom i maj i år men fick inte den uppmärksamhet den förtjänar så får den en liten knuff här.

I tio år har Finnikin levt i exil. Han har inte varit i hemlandet Lumatere sedan den kaotiska tid då kungafamiljen blev brutalt mördad och en förbannelse lades över landet. Nu håller förbannelsen Lumateres folk fångna inom rikets gränser och hindrar de som tvingades fly att återvända hem. På Finnikins resor för att hjälpa Lumateres utsatta exilbefolkning träffar han Evanjalin, en ung kvinna som hävdar att hennes drömmar kan leda honom till Lumateres rättmätiga tronföljare – den enda som kan häva förbannelsen.

23675557

Röd drottning – Victoria Aveyard
I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön, utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

24701553

 Sorcerer to the crown – Zen Cho
Zacharias Wythe, frigiven slav emminent magiker och anställd av Unnatural Philosophers, den mest respekterade organisationen i Storbritannien är på jakt efter svaret om varför magin i landet håller på att försvinna. Sökandet leder honom till en kvinna med ofantlig makt och händelser som för alltid kommer att ändra utövandet av magi.

sorcerer_front mech.indd

Advertisements